افزایش قیمت شمش و تغییر قیمت میلگرد با نوسانات ارز
شیوا نیک وظیفه – هفته گذشته قیمت شمش به دلیل تقاضای بالای نوردکارها بالا رفت و قیمت میلگرد همراه با نوسان قیمت ارز تغییر قیمت داد در حالیکه تقاضا بسیار ضعیف بود.
در این هفته سایه جنگ غزه براقتصاد ایران کاملاً محسوس بود دولت از یکسو تلاش در کنترل تورم دارد و از سوی دیگر مدیریت بحران میکند، در راستای کنترل تورم از طریق کنترل ترازنامه بانک ها تقاضا را مدیریت می کند که این موضوع باعث می شود که تقاضای آهن آلات کاهش پیدا کند.
در طول دو ماه گذشته این روند سبب شده تا تولید مقاطع به حداقل خود برسد به همین دلیل اکثر کارخانه های تولید کننده میلگرد، نبشی و ناودانی فاقد جوری جنس هستند این مطلب حتی در مورد کارخانه هایی که خود تولیدکننده شمش هستند و آن را تبدیل به میلگرد می کنند، مشهود است به همین دلیل در هفته گذشته حجم خرید شمش به شدت بالا رفت.
نوسان قیمت ارز نیز به این موضوع کمک کرد و رقابت بخش بازرگانی باعث شد تا حجم خرید شمش در بورس برای هفته قبل از 180 هزار تن هم فراتر برود جمع فروش شمش در بورس کالا در مهر ماه تابحال از 530 هزار تن فراتر رفته است.
رکورد فروش شمش در فروردین ماه با رقم 601 هزار و 588 تن بوده اما پس از آن روند نزولی شروع شده تا در مرداد ماه که به علت قطعی برق به 301 هزارو 760 تن رسیده است با نگرانی در مورد قطعی گاز احتمال می رود تقاضای شمش در هفته های پیش رو نیز افزایشی باشد اما در مورد میلگرد تقاضا بسیار ضعیف است آنچنانکه عرضه میلگرد نیز در هفته گذشته به حدود 60 درصد هفته قبل از آن کاهش پیدا کرد و به 116 هزار تن رسید.
در حالیکه از کل عرضه تنها 24 هزار تن آن معامله شد با ادامه این روند پایه قیمت میلگرد به دنبال افزایش قیمت شمش در بورس بالا می رود ولی به علت افت تقاضا در بازار تقاضای آن در بورس همچنان روند نزولی خواهد داشت.
در این هفته در بازارهای جهانی تغییر خاصی دیده نمی شود قیمت نفت همچنان بر مدار زیر 80 دلار ، قراضه بر مبنای 380 دلار سی اف آر بنادر ترکیه و شمش 460 دلار نوسان می کند در بازار تقاضای آهن آلات، تنها بازار میلگرد شاهد بهبود محدود قیمت بود که ریشه در تقاضای چین دارد قیمت ورق گرم هم تا حدود 5 تا 10 دلار بهبود نشان داد.
هفته پیش از این نیز، بازار چین تا دوشنبه تعطیل بود در این میان قیمت شمش و ورق گرم بالا رفت که ناشی از کمبود عرضه و رقابت از سوی چین بود، مسائل سیاسی خاورمیانه باعث تغییر در قیمت نفت نشد اما در همین زمان کارخانه های تولید کننده شمش در حال افزایش صادرات بودند و روی قیمت ۴۵۰ دلار هر تن فوب اصرار داشتند آنها تلاش میکردند قبل از بروز مشکل گاز عقب ماندگی ناشی از برق را پر کنند، در حالیکه در عرضه داخلی بازارسازی را رعایت میکنند.
بنابراین قیمت حفظ خواهد شد اما در مورد مقاطع، خالی بودن انبارها و مشکل عرضه را شاهد بودیم ولی مشکل نقدینگی اجازه حرکت را به بازار نمی داد. در هفته قبل حساسیت بازار نسبت به نرخ ارز مشهود بود به همین دلیل دولت هم اجازه تغییر نرخ ارز را نداد به نظر میرسد برنامه دولت برای بازار ارز به نتیجه رسیده است.