تداوم عرضهها و حذف امضاهای طلایی؛ تعدیل نرخها و کمرنگ شدن شرکت های واسطه ای در فولاد
شیوا نیکوظیفه- معمولا آنچه بازار فولاد را بهم می ریزد مساله نرخ ارز و همچنین چسبندگی نرخ ارز به کدال است هرچند که برخی بر این باور هستند بهتر است نرخ ارز کاهش یابد اما این امر امکان پذیر نیست به این دلیل که از نظر رابطه مقداری پول، قیمت ارز فضای زیادی برای کاهش […]
شیوا نیکوظیفه- معمولا آنچه بازار فولاد را بهم می ریزد مساله نرخ ارز و همچنین چسبندگی نرخ ارز به کدال است هرچند که برخی بر این باور هستند بهتر است نرخ ارز کاهش یابد اما این امر امکان پذیر نیست به این دلیل که از نظر رابطه مقداری پول، قیمت ارز فضای زیادی برای کاهش ندارد و همچنین کاهش قیمت ارز باعث افزایش کسری بودجه دولت می گردد و در ادامه اینکه با رفع تحریم ها علیرغم آنکه ارز به کشور وارد می شود، ولی تقاضای آنهم موجود است بنابراین ارز وارد شده مصرف خواهد شد. به طور مثال در بخش فولاد میلیاردها دلار پروژه معطل وجود دارد تا با رفع تحریم ها فعال شود، فارغ از آن بودجه های عمرانی است که متوقف مانده و با تزریق ارز به حرکت در می آید بنابراین حتی اگر به هر دلیلی معجزه وار یک شبه دلار افت قابل توجهی داشته باشد افزایش تقاضای حاصل از برداشته شدن تحریم ها به بالا رفتن قیمت کالا منتهی خواهد شد بنابراین در صورتیکه تحریم برداشته شود و ارز بیشتری وارد کشور شود قیمت کالا پائین نخواهد آمد هر چند کدال بریزد ولی منطق بازار چیز دیگری است چون رونق اما با کمی فاصله زمانی وجود خواهد داشت. اگر تحریم ها ادامه یابد دولت مجبور است سیاست های انقباضی را شدیدتر کند بنابراین مالیات ها را افزایش خواهد داد. راه برون رفت از این مسایل بسیار ساده است کشورهای دیگر آن را تجربه کرده اند. تا زمانی که حاضر به تمکین از اصول واقعی علم اقتصاد نباشیم شرایط هر روز سخت تر می شود .یک معضل بزرگ اخیر مساله رمز ارزها ( ارز دیجیتال) است. با نزول بورس سهام و بی رونقی بورس کالا، پول های سرگردان به این سمت رفته است ، بازگرداندن این پول ها کار ساده ای نیست . به پیش بینی بعضی اقتصاددانها رمز ارزها امروز یک نیاز هستند و فردا عامل فروپاشی ساختار اقتصاد جهانی خواهند بود.
اخبار خوش به گوش می رسد
با روی کار آمدن دولت جدید، شاید رشد قیمت جهانی نفت و گاز در یکماه اخیر دومین خبر مثبت و خوب پس از تسریع روند واکسیناسیون و کاهش آمار تلفات کرونا،
برای دولت و مردم ایران است. برای کشوری که دومین دارنده ذخائر گاز دنیا( با حدود ۲۱درصد ذخائر جهانی) و سومین دارنده ذخائر نفت دنیا( با حدود ۱۸درصد ذخائر نفت جهانی ) است و هم اکنون تحت تاثیر شدیدترین تحریم هاست این خبر بسیار خوبی است. با توجه به ادامه احتمالی روند افزایشی بازار های جهانی در شش ماهه دوم سال، تاثیر این افزایش قیمت در افزایش درآمدهای گازی و نفتی کشور در شش ماهه دوم و افزایش فروش فرآورده های نفتی و گازی و پتروشیمی ها و در نهایت افزایش ورودی ارز به کشور ( و احتمالا اثر کنترلی و یا کاهشی بلند مدت در نرخ ارز در ماههای پیش رو) پیشبینی میشود.
کاهش جهانی تولید و مصرف فولاد هم نباید نادیده گرفت. افزایش محدودیت های تولید و افزایش هزینه های انرژی در بخش فولاد هم از یکسو باعث کاهش تقاضا برای مواد اولیه مثل سنگ آهن و کنسانتره و شمش و….خواهد شد و از سوی دیگر احتمالا قیمت محصول نهایی را افزایش خواهد داد. به علاوه بحران مالی اور گرند چین هم به عنوان یک مشکل اساسی تاثیر به سزایی در کاهش مصرف سرانه فولاد چین به عنوان بزرگترین مصرف کننده فولاد خواهد گذاشت. در بازار داخلی فولاد نیز تداوم عرضه ها و حذف امضاهای طلایی و رانت در حوزه بازارهای کالایی اصلی ترین سیاست دولت جدید در بورس کالا است. این سیاست در یکماه اخیر به خوبی جواب داده و باعث تعدیل نرخ سیمان و فولاد و حذف و کمرنگ شدن شرکت های واسطه ای و انحصاری در حوزه فولاد( که یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت در این حوزه بودند) شده است که این سیاست ادامه خواهد داشت. پس به نظر می رسد، در ماههای پیشرو بازار فولاد بیشتر بر مدار عقلانیت و تقاضای موثر خواهد بود.
.
.
.
.