تاثیر قطع برق بر میزان تولید شرکتهای بزرگ بخش معدن و صنایع معدنی
بهدنبال بروز بحران در صنعت برق و افزایش خاموشیها، برق شرکتهای تولیدکننده فولاد و سیمان از روز ۱۵تیرماه قطع شده بود و تولید این شرکتها یا به مرحله توقف رسید یا صرفاً با حداقل ظرفیت و در یک شیفت شبانه انجام میشد.
شیوا نیک وظیفه
بهدلیل اجرای برنامههای وزارت نیرو درخصوص قطع یا ایجاد محدودیت در برق موردنیاز صنایع فولاد و سیمان، تولید شرکتهای فعال در این دو صنعت بهشدت کاهش یافته و به تبع آن عرضه فولاد و سیمان در بورس کالا کم شده است و این کاهش عرضه سبب بروز التهابات جدی در بازار این محصول شده است. اثر قطع برق بر صنعت فولاد حتی بیش از آثار قطع برق بر صنعت سیمان است. افزایش نرخ های جهانی، افزایش نرخ نیما، قطعی برق، نقد شوندگی این بازار و … همه محرک های جدی این بازار در چند ماه اخیر بودند. با یک نگاه به روند قیمتی از سال گذشته تا امسال، بازار فولاد از موج تورم پیشی گرفته است. وضعیت نابه سامان بازار فولاد از یک تصمیم غلط و غیرکارشناسی و با جرقه کاهش و قطع برق فولادی قوت گرفت. دولت می بایست در تصمیمات این چنینی نگاه همه جانبه داشته باشد، تیرماه زمان پرداخت مالیات ها بود و با قطعی برق دولت جلوی تولید را گرفت و تولیدکننده را با پرداخت مالیات و دیگر تعهداتش رها کرد. در هر اقتصادی فارغ از تبعیت هر تفکر اقتصادی، اصل تعادل باید برقرار باشد. به عبارتی در هر بحرانی که پیش می آید دولت ها سیاست هایی را در پیش می گیرند که در کوتاه مدت فشار کمتری به کل بدنه اقتصاد وارد شود و از طرف دیگر اصل بحران در کوتاهترین زمان ممکن برطرف گردد. در صورتیکه با اقدام وزارت نیرو در راستای قطع برق واحدهای تولیدی فولاد و سیمان، شوک سنگینی به این بازار وارد شد که قطعا تبعات سنگینی در آینده برای این حوزه دارد. قطع برق هم بر کنترل قیمت و هم سیاستهای صادراتی تاثیر منفی می گذارد. هرچند که به نظر میرسد برنامه هایی در وزارت نفت در دست تهیه است تا مشابه الگوی وزارت نیرو، از طریق قطع گاز صنایع انرژی بر در فصل زمستان با محوریت فولاد و سیمان تراز تولید/مصرف گاز طبیعی کشور در فصل زمستان بالانس شود. تولید سیمان و فولاد در فصل تابستان ناشی از قطعی برق آسیب جدی دیده و تداوم این وضعیت در فصل زمستان از طریق قطع گاز عامل افزایش بیشتر قیمتهای داخلی و کاهش درامد ارزی خواهد شد. آمار عملکرد تیرماه سال 1400 و مقایسه با مدت مشابه سال قبل شرکتهای بزرگ بخش معدن و صنایع معدنی گویای تاثیر به شدت منفی قطع برق بر تولید شرکتهاست.
تولید کنسانتره آهن
شرکت گهرزمین با تولید 205968 تن کنسانتره نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش 36 درصدی را تجربه کرده است. اپال پارسیان سنگان با تولید 105111 تن کنسانتره نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش 19 درصدی را تجربه کرده است. شرکت صنعتی و معدنی توسعه فراگیر(سناباد) با تولید 96566 تن کنسانتره، 58 درصد کاهش و شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه با تولید 283983 تن کنسانتره کاهش 48 درصدی در تولید داشته اند. شرکت معدنی و صنعتی گل گهر با تولید 1141266 تن کنسانتره 18 درصد کاهش تولید و البته شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با تولید 1013689 تن کنسانتره در همین مدت زمان افزایش 3 درصدی در تولید داشته است.
در مجموع تولید کنسانتره در تیرماه 3349922 تن بوده است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 19 درصد کاهش تولید را برای این بخش شاهد هستیم.
تولید گندله
شرکت فولاد خوزستان با تولید 405444 تن گندله نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش 12 درصدی را تجربه کرده است. شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه با تولید 308070 تن گندله نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش 43 درصدی را تجربه کرده است. فولاد خراسان با تولید 69497 تن گندله، 49 درصد کاهش و سنگ آهن چادرملو با تولید 286498 تن گندله کاهش 13 درصدی در تولید داشته اند.
شرکت معدنی و صنعتی گل گهر با تولید 867469 تن گندله 19 درصد کاهش تولید و البته شرکت اپال پارسیان با تولید 153781 تن گندله در همین مدت زمان افزایش 7 درصدی در تولید داشته است.
در مجموع تولید گندله در تیرماه 3144724 تن بوده است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 12 درصد کاهش تولید را برای این بخش شاهد هستیم.
تولید شمش فولاد
شرکت فولاد خوزستان با تولید 145970 تن شمش فولاد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش 55 درصدی را تجربه کرده است. شرکت فولاد مبارکه با تولید 510557 تن شمش فولاد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کاهش 35 درصدی را تجربه کرده است. شرکت ذوب آهن اصفهان با تولید 191428 تن شمش فولاد ، 2 درصد کاهش در تولید داشته است.
در مجموع تولید شمش فولاد در تیرماه 1135576 تن بوده است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 37 درصد کاهش تولید را برای این بخش شاهد هستیم.
.
.
.
.
.
.