تاثیر قطعی برق بر تمام حلقه های زنجیره فولاد/ بازار در حالت انتظار
شیوا نیک وظیفه- روز گذشته شاهد بودیم که شمش به محدوده شانزده هزار تومان بازگشت و اصلاح ۲۰۰ الی ۳۰۰ تومانی نسبت به روز قبل آن رقم خورد، بر این اساس اصلاح قیمت در بازار میلگرد هم بعید نیست هرچند که شکست حمایت ۱۷هزار تومان میلگرد تا حدی مشکل است.
البته بازار تا حدودی در حالت انتظار است چراکه احتمال تعطیلات دو هفته ای و هم چنین بررسی عملکرد سیاسی و اقتصادی دولت در روزهای پیش رو، معادلات را تغییر خواهد داد.
به نظر می رسد با عبور از پیکگرما در اواخر مرداد و تنش مربوط به برق و با گذشت زمان شرایط تولید به سمت حالت پایدار حرکت کند و شاهد کاهش قیمت در حوزه شمش باشیم هرچند که تا مدتی تکانه های پس از مشکلات برق تمام زنجیره را تحت تاثیر قرار خواهد داد. عمده گرانی هفته قبل مربوط به حوزه میلگرد بود که به دلیل عدم تامین شمش مورد نیاز بازار داخل و کاهش تولید کارخانه ها بوده است. هفته گذشته قیمت شمش نیز با افزایش روبرو بود. بالا رفتن قیمت شمش به دو دلیل صورت گرفت در ابتدا ادامه قطعی برق که نتیجه اش کاهش عرضه بود و موضوع دیگر که تاثیر روند صعودی نرخ ارز است. در حال حاضر تولید کنندگان بزرگ با دو مشکل روبرو هستند اول سفارشاتی که عقب افتاده و با احتمال کاهش نرخ جهانی بیلت باید معامله با خریدارها در نرخ جدید را بپذیرند موضوع دوم بحث تولید است که اکثر آنها دچار بهم ریختگی چرخه نقدینگی می شوند به این دلیل که ناگزیر هستند پیش بینی خرید و دپو آهن اسفنجی داشته باشند. در همین شرایط آهن اسفنجی با روند افزایشی آرامی روبروست. در صورت برگشت تولید به وضع نرمال، آهن اسفنجی با تقاضای بالا و افزایش قیمت جدی تری روبرو خواهد شد که حاشیه سود فولاد ساز را تحت الشعاع قرار می دهد البته این امر برای تولیدکنندگان شمش القایی بسیار ملموس تر خواهد بود، تورم انتظاری بر بستر اخبار منفی سیاسی هم بر تمام بازارها تاثیرگذار بود از توقف مذاکرات وین تا تصمیمات خلق الساعه مجلس و تحولات منطقه تا تحولات سوریه و موضع جدید اتحادیه عرب و …که یک پیام مهم و روشن دارد، هر دو طرف بر مواضع خود مصر هستند و تا وقتی این وضع ادامه دارد هیچ امیدی برای تغییرات جدی و سریع نیست و تنها نقطه قابل اتکاء در مسیر رشد نقدینگی و تورم و تنها نقطه مثبت در افق اقتصاد ایران رفع تحریمها و بازگشت شرایط تجاری کشور به دوران قبل از تحریم و تامین کسری بودجه از محل فروش نفت و میعانات نفتی و توقف استقراض از بانک مرکزی و روند چاپ پول است.
در حال حاضر عرضه فولاد میانی بعلت قطع برق عملا متوقف است در این شرایط کمبود گندله وجود ندارد و در خصوص آهن اسفنجی نیز با توجه به عدم امکان دپوی آن، تولید آهن اسفنجی کم می شود که راه برون رفت از این امر صادرات آهن اسفنجی است که تولیدکنندگان به همین سمت حرکت کرده اند و با احتساب نرخ بالای چهارصد دلار برای صادر کننده صرفه خوبی دارد. در این شرایط با توجه به کاهش تولید فولاد میانی تولید محصول هم پایین آمده که سبب افزایش قیمت می شود که البته کشش پذیری تقاضای فولاد این امکان را نمیدهد در نتیجه بازار به سمت افزایش قیمت همراه با رکود پیش خواهد رفت و طبق شرایط بازار هرچه قیمت بالاتر برود رکود سنگین تر خواهد شد. قطعی برق تاثیرات دیگری نیز داشته است، صادرات فولاد متوقف شده است هرچند که شاهد افزایش صادرات آهن اسفنجی و گندله هستیم اما این جبران صادرات فولاد را نخواهد کرد که به معنای چشم پوشی از ارزآوری فولاد به مدت دو ماه خواهیم بود که رقمی معادل دو میلیارد دلار ارز از دست رفته است و اگر شرایط ادامه پیدا کند این امر باعث بالا رفتن ارز خواهد شد. در ادامه این مسیر هم با رفع مشکل برق، تولیدکنندگان محصولات نهایی باید فولاد میانی خریداری کنند که اکثریت با محدودیت شدید نقدینگی روبرو هستند در نتیجه کالا را پیش فروش میکنند و همزمان به خرید شمش روی می آورند در ادامه تولید کنندگان شمش نیز تقاضای آهن اسفنجی خواهند داشت آهن اسفنجی هم با توجه به عدم تقاضای این مدت، در معامله های صادراتی است در نتیجه قیمت آن بالا می رود که موج آن بر قیمت ها در تمام زنجیره تاثیر خود را خواهد گذاشت که سبب رکود بیشتر، تعطیلی کارخانه های کوچک، افت صادرات و افزایش نرخ ارز در آینده نه چندان دور خواهد بود.
.
.
.
.
کاهش قیمت سیمان با تامین نسبی برق واحدهای تولیدی