تاثیر تغییر نرخ تسعیر ارز بر بازار فولاد/ نگاه رقابتی بخش دولتی به بخش خصوصی
شیوا نیک وظیفه- بازار فولاد کشور دی و بهمن سال گذشته در مقایسه با سالهای قبل، در همین مدت زمان راکدترین حالت بازار را تجربه کرد.
کمبود مصرف و رکود بازار ناشی از انتظار نتایج مذاکرات باعث شد بازار وارد فاز انتظار شود، هرچند که پیش بینی های غلط از شرایط اسفندماه هم در این موضوع بی تاثیر نبود. یکی از این موارد عدم در نظر گرفتن جنگ اوکراین و روسیه بود البته اخبار متعددی از دی ماه شروع قریب الوقوع جنگ در اوکراین را قوت می داد اما اکثریت بازار معتقد بودند روسیه وارد یک درگیری نظامی گسترده نخواهد شد اما بر خلاف پیش بینی اکثریت بازار، جنگ شروع شد و بازار فولاد را هم بی نصیب نگذاشت. موضوع دوم خوش بینی بیش از حد به فضای مذاکرات و انتظار به نتیجه رسیدن قطعی مذاکرات در اسفند و کاهش نرخ ارز بود که آن هم به نتیجه نرسید البته توافق آتشبس دوماهه در یمن و چراغ سبز همزمان ایران و آمریکا به این آتشبس، آن هم در بزنگاه توقف مذاکرات وین میتواند بر روند مذاکرات احیای برجام تاثیر داشته باشد.
موضوع دیگر عدم توجه به واقعیات اقتصاد ایران بود، حذف ارز ترجیحی، رشد نزدیک به ۶۰ درصدی حقوق و دستمزد، نگاه رقابتی ارگانها و سازمانها به بازار و بخش خصوصی به جای نگاه حمایتی و همچنین تداوم مالیات گیری غیر تخصصی و تورمی، تداوم تحریمها و هزینه بالای تولید، افزایش شدید قیمت جهانی نهاده ها و از همه مهمتر افزایش درآمدهای دلاری نفت و تبدیل ان به ریال کاملا گواهی بر تداوم رشد نقدینگی و تورمهای دو رقمی بود که نقدینگی ۴۵۰۰همت و تورم سالانه ۴۰ درصدی، به این معناست که ما همچنان سالها با اصلاح زیرساختهای اقتصادی فاصله داریم. به همین ترتیب رشد قیمت دلار در روزهای ابتدایی امسال نیز بیش از آنکه هیجانی باشد، واقعی و ناشی از پدیدار شدن واقعیات اقتصادی و رشد تقاضای ارز ناشی از رشد قیمت های جهانی است و به نظر نمی رسد برجام احتمالی هم بدون اصلاح ساختارغلط سیستم بانکی و سیاستهای اقتصادی تاثیر چندانی در کاهش و یا ثبات در بازار ارز داشته باشد و قطعا بازار را هم تغییر جدی نخواهد داد. ایران برای جایگاه موفق در اقتصاد جهانی و جبران عقب ماندگی دهه ۹۰ نیازمند میلیاردها دلار سرمایه گذاری خارجی در بخش های زیر بنایی نفت، گاز و فولاد و… است که البته مستلزم تامین امنیت اقتصادی برای ورود شرکتهای خارجی سرمایه گذار به کشور است.
علاوه بر عوامل ذکر شده بازار فولاد به واسطه برخی عوامل داخلی نیز آسیب های جدی را متحمل می شود. افزایش دستمزد، آب، برق، کرایه حمل و مالیات عواملی است که قیمت تمام شده فولاد را بالا می برد در نتیجه بازار فولاد از سمت قیمت تمام شده در بخش عرضه مجبور به افزایش قیمت است. از طرف دیگر تغییر نرخ تسعیر ارز برای امسال که به طور رسمی برای واردات مورد نظر قرار می گیرد بخصوص برای یورو افزایش قابل توجهی داشته در نتیجه حقوق گمرکی کالاهای وارداتی برای تولید فولاد بالا خواهد رفت.
.
.
.
.
.
.
.
.