تاثیر افزایش قیمت انرژی در بودجه آینده بر قیمت تمام شده فولاد/ تاثیر «او میکرون» و محدودیت ها در بازار فولاد
شیوا نیک وظیفه- هفته گذشته تا اواسط هفته شاهد ثبات قیمت در بازار شمش بودیم که با عرضه در بورس تا انتهای هفته روند نزولی گرفت.
در حال حاضر ارتباط قیمت ضایعات، آهن اسفنجی و شمش سبب به حداقل رسیدن سودآوری تولید شمش شده است که در نهایت تولید شمش را هم با کاهش مواجه کرده است. قیمت میلگرد هم در حداقل ممکن است بعلاوه اینکه کارخانه های تولیدکننده مقاطع به دلیل عدم فروش، موجودی انبار بالایی دارند که تمایل به فروش مدت دار را افزایش داده است. قیمت شمش در بازار جهانی هم روند نزولی دارد و با توجه به اینکه قیمت نفت امکان افزایش ندارد بنابراین روند صعودی کامودیتی ها هم در روزهای اخیر ممکن به نظر نمی رسد.
در بازار داخلی نیز چند عامل در بازار تاثیر دارد. دلار نیما که تاثیر مستقیم بر نرخ های پایه داشته و رشد هفتگی ۳۰۰ الی ۴۰۰ تومان دارد و به نظر می رسد سیاست فعلی کاهش فاصله نیما و بازار است. دلار در بازار هم تاثیر مستقیم بر انتظارات تورمی دارد اما به نظر می رسد قیمت دلار بازار در هفته اخیر از دو جهت در فشار باشد. اولین مورد مذاکرات ۶ دی که احتمالا مرحله آخر و تعیین کننده مذاکرات است و دوم رشد قیمت لیر که احتمالا باعث معکوس شدن روند دلار از سمت ترکیه به ایران شود و همچنین باعث تقویت صادرات ایران به ترکیه و تضعیف واردات از ترکیه گردد. نرخ های جهانی عامل دیگر اثرگذار در بازار داخلی است. طبق معمول با ورود به ژانویه و سال نو میلادی و پس از آن سال نوی چینی در فوریه، هرسال روند بازارهای جهانی مثبت می شود.
مهمترین عامل اثر گذار بر بازارهای جهانی و بازار داخلی ویروس «او میکرون» و بازگشت محدودیت ها است. به نظر می رسد هفته اخیر هفته انتظار و بلاتکلیفی در بازار است هرچند که بازارهای جهانی مستعد رشد قیمت ها پس از سال نو میلادی و چینی است البته در شرایط فعلی افزایش قیمت گاز در اروپا و افزایش قیمت انرژی در این منطقه تقاضا را کاهش خواهد داد که تقاضای صادراتی فولاد برای ایران را کاهش می دهد. در مقابل در بازار داخلی همه زنجیره فولاد موظف هستند که محصولاتشان را در بورس عرضه کنند و بورس هم در تمام قیمت گذاری ها دخالت می کند که با این دخالت، بسیاری از قراردادهای تهاتری سنگ آهن تا آهن اسفنجی زیر سوال خواهد رفت که در نتیجه بازار با یک شوک رکود برای یک دوره سه تا چهار ماهه روبرو خواهد شد.
اگر سیاست های دولت منجر به افزایش تولید و یا افزایش صادرات نگردد اوضاع در این بازار بیشتر بهم خواهد خورد و باید تبعات کاهش تولید را بپذیرد چراکه بسیاری از تولیدکنندگان با قیمت های بورس به دلایل مختلف زیان ده خواهند بود و افزایش قیمت انرژی و گاز در بودجه آینده بر قیمت تمام شده فولاد اثر خواهد گذاشت.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.