تأثیر کاهش احتمالی تحریمها و رفع موانع بانکی بر صادرات فولاد
شیوا نیک وظیفه- این روزها با دو رویداد با اهمیت یعنی سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین و همچنین احتمال احیای برجام و کاهش یا رفع تحریمها روبهرو هستیم. مفاد سند همکاری مبهم است اما گفتهشده چین در حوزه توسعه خطوط ریلی و تجهیزات نفتی ایران سرمایهگذاری خواهد کرد و این اقدام میتواند مصرف […]
شیوا نیک وظیفه- این روزها با دو رویداد با اهمیت یعنی سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین و همچنین احتمال احیای برجام و کاهش یا رفع تحریمها روبهرو هستیم. مفاد سند همکاری مبهم است اما گفتهشده چین در حوزه توسعه خطوط ریلی و تجهیزات نفتی ایران سرمایهگذاری خواهد کرد و این اقدام میتواند مصرف فولاد ایران را افزایش دهد البته صنعت فولاد در سال ۹۹ باوجود تمامی مشکلات و موانع ناشی از تحریمها و کرونا و از همه مهمتر نابسامانیها در وزارت صمت و تغییرات مدیریتی مکرر و تصمیمات متعددی که در مورد شیوه قیمتگذاری محصولات فولادی در بورس کالا صورت گرفت، متوقف نشد و ایران در پایان سال ۲۰۲۰ در رتبه دهم بزرگترین کشورهای تولیدکننده فولاد در جهان قرار داشت. هرچند که میزان صادرات فولاد ایران در پایان سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال قبل، حدود ۲۰ درصد کاهش نشان میدهد. در حال حاضر این سؤال مهمی است که در صورت کاهش احتمالی تحریمها و رفع موانع بانکی و صادراتی افق بازار فولاد چگونه خواهد بود؟ در پاسخ به این سؤال توجه به یک نکته خالی از لطف نیست. موضوع اختلاف قیمت برخی محصولات در داخل و خارج. در بررسی قیمت انواع محصولات فولادی در داخل و خارج دو مورد را بهعنوان نمونه بررسی میکنیم؛ اگر حوزه CIS را مبنای بررسی قرار دهیم: در یک ماه اخیر ورق گرم در حدود ۸۱۵ تا ۸۳۰ دلار و ورق سرد در حدود ۹۲۰ تا ۹۴۰ دلار در نوسان بوده است. قیمت داخلی این محصولات بر اساس دلار ۲۵ هزار تومانی بازار با قیمتهای CIS تقریباً یکسان است که بخشی از این امر مربوط به کاهش عرضه داخلی و تقاضای بالای صادراتی روی محصولات با ارزشافزوده صادراتی مشتق از ورق فولادی و بخشی مربوط به پروسه غیراصولی توزیع است اما بههرحال قیمتها همخوانی دارد. در مقابل در بررسی بازار شمش بلوم و محصول تیرآهن و میلگرد، قیمت شمش در یک ماه اخیر در حدود ۵۷۰ الی ۵۷۵ و قیمت میلگرد هم در حدود ۶۲۵ الی ۶۳۰ دلار در نوسان بوده، بر اساس دلار ۲۵ هزار تومان بازار یعنی شمش حدود ۱۴۲۰۰ تومان و میلگرد حدود ۱۵۷۰۰ تومان است که این قیمتها با قیمت شمش ۱۱۵۰۰ تومانی و میلگرد ۱۲۵۰۰ تومانی داخلی، حباب منفی بین ۲۷۰۰ الی ۳۲۰۰ تومان روی محصول شمش و میلگرد داخلی را نشان میدهد. از دلایل ایجاد این حباب منفی یکی مازاد تولید است و همچنین قیمتگذاری مطابق با شیوهنامه در آن تأثیر دارد البته مهمترین علت این حباب منفی بحث تحریمها و محدودیتهای بانکی و محدودیت مقاصد صادراتی است که سبب کمتر شدن قدرت چانهزنی ایران برای قیمت صادراتی است.
در نهایت میتوان متصور شد که اگر شاهد رفع تحریمها باشیم انتظار کاهش قیمت ارز منطقی است که البته به نظر میرسد این کاهش در یک مقطع کوتاه، ناشی از جو روانی ایجاد شود. با توجه به وضعیت اقتصاد ایران، اگر شاهد مثبت بودن مذاکرات و کاهش تحریمها باشیم، در بهترین حالت هدف تورمی بیست تا سی درصدی در همه حوزهها از جمله دلار تا پایان سال محقق خواهد شد به عبارتی در بهترین حالت حتی با وجود رفع مرحلهای تحریمها دلار حدود سی هزار تومانی و میلگرد حدود 15 هزارتومانی تا پایان سال محقق میشود و در بدترین حالت و با عدم پیشرفت در مذاکرات و تند شدن شیب تورم، قیمت ارز و همه کالاهای داخلی تابعی از شیب تورم و بالعکس خواهد بود به همین خاطر کاهش دامنهداری ایجاد نخواهد شد اما در صورت کاهش تحریمها و رونق احتمالی صادرات و رفع تحریمهای صادراتی بهاحتمال قوی شاهد کاهش فاصله و حباب منفی قیمت فولاد بین بازارهای داخلی و خارجی و رونق بیشتر در بازارهای داخلی و خارجی خواهیم بود.
شیوه تحقق شعار سال در کمیسیون صنایع مجلس بررسی شد
فروش 276هزار میلیارد تومانی شرکت های معدن و صنایع معدنی در بورس …
شرکت فولاد خوزستان، ناو صنایع فولادی خاورمیانه