یادداشتی از محمدرضا ابراهیمی، مدیرمسئول پایگاه خبری معدننامه؛
بهره بردار ققنوس, کارگران و ذوب آهن را به سوگ نشاند
توجه به توازن زنجیره فولاد بیش از هر موضوعی نیازمند توجه به نیروی کار فعال در این حوزه است، چراکه ثمره هر موفقیتی در این زنجیره برای ایجاد رفاه و آسایش مردم است که معدنکاران بخشی از همین مردم هستند که مضاف بر مشکلات دیگر شهروندان، شغلی سخت و پرریسک را برای ایجاد رفاه خانواده […]
توجه به توازن زنجیره فولاد بیش از هر موضوعی نیازمند توجه به نیروی کار فعال در این حوزه است، چراکه ثمره هر موفقیتی در این زنجیره برای ایجاد رفاه و آسایش مردم است که معدنکاران بخشی از همین مردم هستند که مضاف بر مشکلات دیگر شهروندان، شغلی سخت و پرریسک را برای ایجاد رفاه خانواده انتخاب کرده اند. قطعا رسیدگی به تخلفات، حذف رانت و سالم سازی سیستم اداری خواسته مسئولین و تمام فعالان و مردم که ذی نفعان اصلی توفیقات کشور هستند، می باشد اما نحوه رسیدگی و بررسی تبعات آن نیز باید در دستورات لحاظ گردد.
نمونه روشن آن شرکت امیر سنگان است که با تخلفات متعدد در بهره برداری از معادن سنگ آهن ققنوس صلاحیت ادامه فعالیت را ندارد و پروانه بهره برداری آن تمدید نخواهد شد. مساله از جایی به نقد کشیده می شود که بهرهبردار این معدن در بخشهای مختلف تخلفاتی داشت که در آن مقطع یعنی در سال ۹۸، سازمان بازرسی مکاتباتی با وزارت صمت داشته و اعلام کرده بود که به دلیل تخلفات، مجوز بهرهبردار این واحد تمدید نخواهد شد، پس با توجه به مشخص بودن اقدام در آبان امسال، باید تدبیری برای بهره بردار جایگزین اندیشیده می شد. همانطور که وزیر صمت هم در سخنان خود تاکید کرده است «به دلیل موقعیت خاص این معدن، باید به این موضوع توجه شود که به چه بهره برداری واگذار شود تا باعث ایجاد رانت نشود» پس اهمیت انتخاب بهره بردار این معدن بر همگان واضح است که نشانگر زمان برای بررسی و انتخاب بهره بردار جایگزین است. سوال اینجاست که چرا با تشخیص تخلفات و آگاهی بر سلب صلاحیت بهره بردار فعلی، پیش از توقف فعالیت بهره بردار فعلی، جایگزین انتخاب نشده بود تا در دو بخش مهم شاهد مشکلات نباشیم.
بخش اول نیروی کار فعال در این معدن هستند که با اشتغال در شرایط سخت این معدن به مدت 15 سال به یکباره بیکار شدند، در شرایط تورمی فعلی کشور، خانه نشین کردن این قشر زحمت کش درست نیست این درحالیست که مقام معظم رهبری هم با اشراف به مشکلات معیشتی مردم، تاکید بر اشتغال زایی و حمایت از مردم دارد، هرچند که قولهایی برای اشتغال مجدد این افراد ایراد شده است اما همچنان از آبان ماه به مرحله اجرایی نرسیده و این افراد بلاتکلیف مانده اند.
بخش دوم موضوع تامین مواد اولیه است که بر همه عیان است که این چالش سالها با فعالین این حوزه همراه بوده و تعطیلی هر معدنی این چالش را تشدید می کند. معدن ققنوس از اصلی ترین تامین کنندگان ذوب آهن اصفهان بوده است که خود پیش از این هم با چالش مواداولیه مواجه بوده و بیشتر شدن این مشکل، در ذوب آهن با لطمه به تولید این شرکت مادرتخصصی، تبعات بزرگتر و سنگین تری خواهد داشت.
اینجاست که باید از وزارت صمت به عنوان نهاد حامی صنعتگران و معدنکاران درخواست کرد اقداماتشان را همه جانبه و بلندمدت بررسی کرده و سپس به مرحله تصمیم و اجرا برسانند تا شاهد خساراتی بیش از مشکل اولیه به واسطه حل آن نباشیم.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.