برآیند تاثیر عوامل داخلی و خارجی بر بازار فولاد ایران/ توافق اروپا و آمریکا برای کاهش تعرفه فلزات
شیوا نیک وظیفه- بازگشت قیمت سنگآهن به رکورد چهارماهه همزمان با رکوردزنی قیمت نفت خبر مهمی است که ناشی از کاهش محدودیت های کرونایی ایجاد شده که البته به دلایلی امکان پیش روی بیشتر ندارد.
نگرانی از افزایش نرخ تورم در آمریکا و اروپا که این امکان را قوت می دهد تا فدرال رزرو در مورد افزایش نرخ بهره در ماههای آتی مصمم شود و همچنین محدودیتهای زیستمحیطی در چین به عنوان بزرگترین مصرف کننده و وارد کننده منابع و کامودیتیها عواملی است که جلوی افزایش در این دو حوزه را خواهد گرفت، البته توافق اروپا و آمریکا برای کاهش تعرفه فلزاتی همچون فولاد و آلومینیوم در روند رو به رشد قیمت ها بی تاثیر نیست.
این موارد یکی از پارامترهای تاثیرگذار در بازار داخلی است اما پارامترهای مهمتری در داخل کشور هست که تاثیر جدی تری در قیمتهای داخلی دارد.
بازار داخلی فولاد با سه مشکل جدی مازاد تولید، کاهش تقاضای موثر و همچنین کمبود سرمایه در این حوزه مواجه است. بحث تقاضای موثر ناشی از کاهش قدرت خرید در حوزه مسکن و کاهش سرانه مصرف فولاد و عدم حمایت دولت در حوزه مسکن و خروج سرمایه از بخش مسکن به بخش های دیگر است. کمبود سرمایه در حوزه فولاد نیز تابعی از عرضه و تقاضا در این حوزه است که تولید بالا و تقاضای کم عایدی جز مازاد عرضه نداشته است و بالطبع انگیزه سرمایهگذاری را هم کاسته است و تا زمانی که تغییری در سه پارامتر ذکر شده ایجاد نشود نمیتوان انتظار تغییر قابل توجهی در بازار داخل داشت به همین خاطر بازار داخلی اثر پذیری کمی از بازارهای جهانی دارد و اخبار اعلام شده از بازارهای جهانی تغییر خاصی در بازار داخل ایجاد نخواهد کرد.
تقاضا در بازار مصرف داخلی شرایط مطلوبی ندارد، میزان ساخت ساز و صدور پروانه در طی یک دوره ده ساله به حدود یک سوم کاهش یافته است در حالی که در همین دوره میانگین قیمت در شهرهای مختلف بیش از ده برابر شده است و طبق آمار قدرت خرید سرانه فولاد به نسبت درآمد ماهیانه حدود ۶۰درصد افت کرده است. در نهایت اینکه سهم خرید مسکن و فولاد از سبد درآمد اکثر خانوارهای زیر و یا همسطح خط فقر اجاره نشین در حال حذف شدن است و تقریبا بسیاری از آنها امیدی به ساخت یا خرید مسکن ندارند و تقریبا تمام سهم در آمد خانوارها خرج خورد و خوراک و اجاره بها می شود.
همانطور که عنوان شد کمبود سرمایه در بازار یکی از چالشهای این حوزه است. هفته گذشته مدیران بانکی نشستی با رئیسجمهور و تیم اقتصادی او داشتند، با توجه به اینکه اعتبارات تکلیفی دولت، بانک ها را برای وام دهی به شدت در مضیقه قرار داده، همین امر باعث کاهش گردش پول و کالا در سطح وسیعی شده است که در نهایت در ماههای پیش رو اثر خود را بر تولید نشان خواهد داد و باعث محدودیت شدید عرضه می شود. در حال حاضر نگاهها به مذاکرات برجام است و همین امر به محدودیت معاملات دامن زده است که ادامه این روند برای تولید مشکل ساز خواهد بود اما در یک نگاه خوشبینانه و با فرض نتیجه مطلوب در مذاکرات بازار ایران در سال آینده شاهد شکوفایی اقتصادی خواهد بود.
.
.
.
.
.
.