بالا رفتن قیمت شمش و تحریک بورس برای بالا رفتن قیمت دو عامل افزایش قیمت میلگرد/ فولاد در حال جبران عقب افتادگی تولید
شیوا نیک وظیفه – با افزایش قیمت آهن اسفنجی و دلار، قیمت شمش هم افزایش یافت و همچنین بالا رفتن قیمت شمش و تحریک بورس برای بالا رفتن قیمت دو عامل افزایش قیمت میلگرد بود.
در حال حاضر بازار سازی بورس ادامه دارد از یک سو قیمت را بالا میبرند از طرف دیگر سهمیه ها را محدودتر می کنند، بازار تحت تاثیر کمبود شمش و تختال به روند صعودی خود ادامه می دهد در حالیکه تقاضای داخلی ضعیف است. صادرات رسمی و غیر رسمی شتابان ادامه دارد، آنچه مسلم است اینکه همه اطمینان دارند به علت مساله انرژی و محدودیت های ارز و کسری بودجه کاهش قیمت جدی نخواهد بود. بازارهای موازی هم به رکود دچار شده اند، بنابراین فولاد در حال جبران عقب افتادگی خود است.
بازار ورق تحت تاثیر دو عامل متضاد است افزایش قیمت اسلب و رقابت تولید کنندگان ورق، بزرگترین لطمه را تولید کنندگان ورق و لوله و پروفیل از سیاستهای دستوری دولت میبرند که صادرات آنها هم محدود است در حالیکه دولت باید آنها را حمایت کند. تا اواسط بهمن بازار آرام است اما بعد از آن باید به نرخ ارز نگاه کرد.
پیش از آن نیز قطعی برق و گاز عرضه فولاد را به شدت تحت تاثیر قرار داده بود، در کنار آن تقاضای ضعیف همراه با مشکل نقدینگی بازار را تحت فشار قرار داده است، کاهش عرضه شمش و اسلب باعث محدویت عرضه شده، در نتیجه اکثر کارخانه ها با مساله عرضه روبرو هستند. جو بی اعتمادی سرمایه ها را به سمت ارز و طلا سوق داده، در این شرایط بورس کالا با پیوند زدن قیمت های شمش به میلگرد عملاً تنور بازار میلگرد را داغ می کند. به نظر می رسد این روند تا آخر بهمن ادامه یابد و بعید نیست روند فعلی قیمت شمش را در بازار تا پایان سال به ۳۰ هزارتومان تمام شده و میلگرد را تا ۳۵ هزارتومان تمام شده برساند طبعا باید انتظار ورق ۵۰ هزارتومانی را هم داشت ولی این قیمت ها نشان از بهبود بازار نیست بلکه روند افزایش هزینه ها عامل آن است. طبعاً اگر قیمت بخواهد به هر دلیلی افت کند تولید با قیمت تمام شده فعلی متوقف میشود و کارخانه ها ورشکسته، بنابراین قیمت در حال پر کردن هزینه است اما اگر به هر دلیلی در خارج یا داخل تقاضا بیدار شود با توجه به محدودیت موجودی بازار به شدت بهم خواهد ریخت. بورس کالا با بستن در به روی تجار عملاً بازار را از یک رگولاتور اساسی محروم کرده، این مغایر با اصل راه اندازی بورس و به زیان تولید کننده ها بخصوص تولیدکنندگان شمش و اسلب است.
در بازار جهانی هم خاور دور و چین در تعطیلات است و به عنوان بزرگترین مصرف کننده و تولید کننده بازار متوقف است. قیمت ها به همین دلیل ثابت مانده ولی ترس از تعرفه های امریکا و به دنبال آن هجوم کالای ارزان چین به بازارهای جهانی همه را نگران کرده است. بازار اروپا به شدت با کمبود تقاضا و افزایش قیمت تمام شده ناشی از قطع انرژی ارزان و تحریم آمریکا در جستجوی راه حل است، باید یک ماه صبر کرد تا بازار چین و سیاستهای آمریکا مشخص شود، مسلماً بازار سال جاری میلادی نشیب و فراز زیاد در پیش دارد.