بازار فولاد در زمستان/ تاثیر قطعی گاز در بازار داخلی
شیوا نیک وظیفه – طبق داده های انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور، آمار مصرف ظاهری فولاد در دوره 7 ماهه سال جاری نسبت به همین مدت در سال گذشته کاهش 19 درصدی را به ثبت رسانده است. طبق همین آمار مصرف ظاهری کل محصولات فولادی ۱۲ درصد کاهش و مصرف ظاهری آهن اسفنجی ۷ درصد کاهش داشته است.
دلایل اصلی کاهش مصرف داخلی، تضعیف بخش مسکن و ساخت و ساز به دلیل بزرگتر شدن حباب بازار مسکن، کاهش قدرت خرید در این بازار، افزایش قیمت نهاده های ساختمانی، حذف بودجه عمرانی دولت و پروژه های بزرگ مسکن است و در کنار این موضوع مشکلات متعدد در خصوص تعهدات ارزی، بازگشت ارز و تحریم ها دلایل اصلی کاهش صادرات و کوچکتر شدن بازار هدف در بازار مصرف خارجی است بعلاوه اینکه محروم کردن شرکتهای تجاری و بازرگانی از بخش صادرات را نباید در کاهش حجم صادرات نادیده گرفت چراکه توانایی شرکت های تجاری خصوصی را در مقایسه با تولید کنندگان دولتی به لحاظ توانایی و کمتر بودن بروکراسی اداری باید در نظر داشته باشیم.
متاسفانه تا زمانی که بازار مسکن از وضعیت فعلی خارج نشود، انتظار خروج بازار داخلی فولاد از این شرایط کم است البته که افزایش هزینه تولید و در ادامه قیمت محصولات فولادی با توجه به تورم بالای کشور قابل تصور است. طبق روال هر سال، البته اگر امسال هم همین الگو در بازار داخل و بازارهای خارجی تکرار شود باید منتظر ورود تقاضای موثر فولاد با ورود به فصل زمستان باشیم به علاوه اینکه سالانه بعد از سال نوی چینی و از اواسط بهمن ماه با توجه به بهبود تقاضا در چین، افزایش قیمت های جهانی را هم شاهد خواهیم بود. در خصوص چین باید این موضوع را هم در نظر داشته باشیم که بخش فولاد به سبب بحران انرژی و مسائل مرتبط با حذف آلاینده ها و همچنین بخش ساختمان به سبب مشکلات مالی در حداقل فعالیت است. آمریکا و اروپا نیز در حال دست و پنجه نرم کردن با تورم های سنگین پس از کرونا هستند که مسبب اصلی آن تزریق بسته های حمایت مالی در دو سال درگیری با بیماری کرونا بوده است که در حال حاضر با پیاده سازی سیاست انقباض پولی در حال کاهش نقدینگی هستند. این موضوع در آمریکا و اروپا و موضوعات ذکر شده در چین می تواند باعث نزولی شدن بازار کامودیتی ها نیز باشد و الگوی سالانه ای که به آن اشاره کردیم را با تغییراتی همراه سازد.
در راستای عوامل تاثیرگذار در بازار فولاد باید به این موضوع نیز اشاره کرد که مشکل گاز جدی است و باید بدانیم که تاثیر قطعی گاز در زمستان بر قیمت ها و روند بازار به اندازه تاثیر قطعی برق در تابستان نخواهد بود که دلایل مشخصی دارد. اول اینکه قطع برق در تابستان و اوج مصرف داخلی کشور بود و قطعی گاز در زمستان و مینیمم مصرف داخلی اتفاق خواهد افتاد به علاوه اینکه قراردادهای پرمیوم شمش و آهن اسفنجی احتمال نوسانات شارپ قیمت را در سمت مواد اولیه و محصول میانی کاهش خواهد داد و در آخر باید این را هم در نظر داشت که موجودی انبارها به همراه تقاضای ضعیف، مانع از رشد سریع قیمت ها خواهد شد که البته این دلایل به معنای بی تاثیر بودن قطعی گاز بر روند بازار نیست بلکه شدت آن را نسبت به قطع برق کمتر نشان می دهد.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.