معدن نامه بررسی می کند؛
اوجگیری قیمت شمش و تقاضای ضعیف میلگرد
شیوا نیک وظیفه – در هفته گذشته قیمت شمش با افزایش نرخ ارز بالا رفت و با شایعه قطع گاز اوج گرفت. بالا رفتن قیمت ارز دلیل افزایش قیمت میلگرد نیز شد ولی تقاضا ضعیف بود.
در حال حاضر دو مسئله بازار داخلی را کاملاً تحت تأثیر قرار داده، اول مسائل سیاسی که انگیزه سرمایهگذاری را از بین برده و احتیاط را کاملاً جایگزین کرده در این شرایط سرمایه به ارز یا طلا جذب میشود. انبارها خالی است کارخانهها محصول را نمیتوانند بفروشند در این حال صادرات شمش و اسلب کاملاً توجیهپذیر است، زمانی که مسئله سیاسی برطرف شود که دورهم نیست، بازار از فولاد میانی و محصول خالی است و تقاضای ارز بالاست چراکه بهطور سنتی دولتها از آذر به بعد دچار مشکل ارز میشوند، نرخ طلای مبادله شده در بازار ارز و طلا در آبان و بهمن با ۶۵ هزارتومان فاصله بسیار دارد. دوم مشکل گاز است که تولید آهن اسفنجی و شمش را تحت تأثیر قرار می دهد، گفته میشود مسئله گاز امسال جدیتر از سال قبل است، این امر باعث کاهش حجم تولید میشود، طبعاً قیمت افزایش خواهد یافت، امسال با توجه به مسئله انتخابات آمریکا و چالشها با اسراییل و مشکلات ساختاری در اقتصاد ایران، سال طبیعی نیست، فارغ از اینها بودجه سال آینده است که در آن حرف و سخن زیاد است.
هفته پیشازاین بازار در سردرگمی بود و آنهم در شرایطی که کمبود پول هرروز بیشتر محسوس میشد بازار ترجیح میداد سیاست صبر و انتظار در پیش بگیرد، خبرها از بودجه سال آینده مبهم بود ولی به نظر میرسید این بودجه تغییرات جدی داشته باشد، هر چه باشد اوضاع بر این منوال نمیتواند ادامه یابد، بحث مشکل گاز هرروز جدیتر میشود کمبود گاز روی تولید آهن اسفنجی و برق تأثیر میگذارد، به همین دلیل تولیدکنندگان شمش تولید را تا حد ممکن افزایش دادهاند، آنها تلاش میکنند صادرات را تا حد ممکن بالا ببرند و بازار داخل را کنترل کنند، ضعف تقاضای میلگرد اجازه افزایش جدی را به قیمت شمش نمیدهد، در حال حاضر برای هفتههای پیش رو نباید انتظار زیادی داشت تولید رغبتی به افزایش ندارد این شرایط برای مدت طولانی پایدار نیست باید چندهفتهای صبر کرد. یا باید تقاضا افزایش یابد یا تولید کاهش.
هفته گذشته بازارهای جهانی خبر جدیدی نبود، شمش و قراضه تغییری نداشته، نفت همچنان برمدار زیر ۸۰ دلار سیر میکند جنگ در اکراین و خاورمیانه به همان وضع ادامه دارد، چشمانداز بازار چین و رشد اقتصادی سال آینده این کشور چندان خوشبینانه نیست، به نظر میرسد همهچیز به انتخابات آمریکا برمیگردد تا تکلیف خیلی مسائل سیاسی و به دنبال آن نقشههای اقتصادی جهانی مشخص گردد.
هفته پیش از آن بازارهای جهانی تأثیر تغییرات چین روی سنگآهن، قراضه و شمش را دیده بود ولی بهبود قیمتها نه زیاد بود نه محکم، دولت چین بالاخره در مورد ۵۶۰ میلیارد دلار شرکتهای ساختمانی موضع گرفت و تصمیم گرفت آنها را به عقب بی اندازد ظاهراً چینیها دست به اقدام زدهاند، این در حالی است که قیمت نفت نشان از افزایش نداشت و سردرگمی در بازارهای جهانی ادامه دارد. باید نرخ بهره در اروپا تغییر کند ولی مشکل اصلی در خاورمیانه است که هنوز ادامه دارد، سرمایهگذاری عربها در هوش مصنوعی است که نیازی به آهن ندارد باید منتظر اتمام جنگ و شروع بازسازی بود.