افزایش قیمت در اسفندماه برای محصولات فولادی
شیوا نیک وظیفه اولین موضعگیری رسمی بایدن در قبال ایران و برجام نشان داد که فعلاً بحث رفع تحریم در دستور دولت آمریکا نیست. تأکید بر همکاری اروپا و آمریکا و جبههگیری مشترک مقابل روسیه و چین و استفاده از واژه مقابله با برنامه هستهای بهجای، تعامل یا دیپلماسی، بسیاری از تحلیلهای مبتنی بر اتفاقات […]
شیوا نیک وظیفه
اولین موضعگیری رسمی بایدن در قبال ایران و برجام نشان داد که فعلاً بحث رفع تحریم در دستور دولت آمریکا نیست. تأکید بر همکاری اروپا و آمریکا و جبههگیری مشترک مقابل روسیه و چین و استفاده از واژه مقابله با برنامه هستهای بهجای، تعامل یا دیپلماسی، بسیاری از تحلیلهای مبتنی بر اتفاقات خوش را نقش بر آب کرد. به نظر میرسد دولت آمریکا مبتنی بر حفظ تحریمها عمل میکند و دولت فعلی یا دولت بعدی ایران تغییر چندانی در محاسبات آنها ندارد. پس انتظار وقوع معجزه پس از انتخابات ۱۴۰۰ هم بعید است. این دوران، دوران عبور از انتظارات و ورود به واقعیات اقتصادی است. رشد دستهجمعی قیمت کامودیتی ها به همراه قیمت نفت، نویدبخش حرکت سریع اقتصاد جهانی در دوران پس از کرونا است در این بین قیمت مس نیز بهشدت رو به افزایش است. چین نیز پس از سال نوی چینی آماده تقاضای بخش زیادی از منابع مواد اولیه است که موجب رشد بیشتر قیمتهای جهانی خواهد شد. آنچه نگرانکننده است آمار شاخصهای اقتصادی ۱۴۰۰ به همراه باقی ماندن تحریمهاست. ماحصل این وضع، رشد بیشتر قیمت اقلام وارداتی و مواد اولیه و کاهش بیشتر تقاضای داخلی به علت کاهش قدرت ریال است. هرچند تورم بخشی از واقعیت ماههای پیش رو است اما متأسفانه بخش اصلی، افزایش روند خروج پولهای هوشمند از کشور، توسط افرادی است که منتظر رفع بخشی از تحریمها و گشایش نسبی برای ادامه فعالیت در داخل کشور بودند.
در پایان هفته گذشته همه چشمها به تحرکات سیاسی دوخته شده بود چراکه در صورت رفع تحریمها نرخ ارز کاهش خواهد یافت و طبعاً بازار به سمت رکود و افت قیمت کشیده خواهد شد که رفع تحریمها در حالت فعلی بعید به نظر میرسد در صورت تداوم تحریمها، با توجه به آنکه فاصله چندانی تا تعطیلات نوروز نیست بازار فرصت تغییر جدی ندارد مشروط بر آنکه قیمت شمش و سنگآهن در خارج از کشور تغییر نکند. البته فولاد در بازار ارز طبق پیشبینی قبلی دلار در دو کانال ۲۵ الی ۲۷ در نوسان خواهد بود و وابسته به تغییرات نرخهای جهانی و نرخ نیما قیمتهای داخلی شاید شاهد یک کانال افزایش قیمت در اسفندماه باشند. میانگین نرخ نیما در هفته جاری بالای ۲۴ هزار تومان و نرخ شمش صادراتی بالای ۵۵۰ دلار خواهد بود که موجب افزایش ۳ تا ۵ درصدی نرخهای پایه در اسفندماه در داخل خواهد شد.
درهرحال اگر تحریمها برطرف شود و قیمت شمش در خارج از کشور رو به بالا باشد تغییر جدی در بازار اتفاق نخواهد افتاد. همچنان بازار با رکود همراه است. اگر تحریم برداشته شود بازار با شوک قیمت روبرو میشود ولی بهآرامی برمیگردد. همه این مفروضات حداکثر تا پایان فروردینماه است در شروع سال جدید با حذف ارز 42000 ریالی و افزایش دستمزد، کرایه حمل و برق و گاز روبرو میشویم در نتیجه قیمت تمامشده برای تولیدکننده بالا میرود طبعاً سطح قیمتها در سال آینده با امروز متفاوت خواهد بود.