ارمغان شرکت ملی مس برای کشور
عملکرد شرکت ملی صنایع مس ایران تا پایان آبان ماه، نشان دهنده استخراج 145 میلیون و 386 هزار تن ماده معدنی با رشد 17 درصدی و تولید 37 میلیون و 169 هزار تن سنگ سولفوری با رشد 5 درصدی در مقایسه با برنامه است.
به گزارش پایگاه خبری معدننامه، شرکت ملی صنایع مس ایران، در زمینه استخراج و بهرهبرداری از معادن مس، تولید محصولات پر عیار سنگ معدن و محصولات مسی نظیر کاتد، اسلب، بیلت و مفتول هشت میلیمتری فعالیت مینماید. معادن مس سرچشمه و میدوک درکرمان و معدن مس سونگون در آذریایجان شرقی، از مهمترین معادن متعلق به شرکت به شمار میروند. ظرفیت تولید واقعی محصولات اصلی شرکت شامل ۱، ۲۰۰ هزار تن کنسانتره مس، ۳۰۰ هزار تن کاتد مس میباشد. بیش از نیمی از فروش شرکت ملی صنایع مس ایران صادراتی میباشد. مهمترین کشورهای مقصد برای صادرات محصولات، چین، فیلیپین و ترکیه میباشند.
طرحهای توسعهای شرکت
تجهیز و بهرهبرداری از معدن دره زار کرمان به ظرفیت ۱۱ میلیون تن خاک سولفوری با عیار ۳۸/۰ درصد و تولید ۱۵۰ هزار تن کنسانتره مس با متوسط عیار ۲۵ مس درصد در سال (پیشرفت فیزیکی تا پایان شهریورماه ۸۳.۹ درصد)، تجهیز و بهرهبرداری از معدن درآلو کرمان به ظرفیت ۷ میلیون تن خاک سولفوری با عیار ۳۹/۰ درصد و تولید ۱۳۰ هزار تن کنسانتره مس با متوسط عیار ۲۵ درصد مس در سال (پیشرفت فیزیکی تاپایان شهریورماه ۸۵.۸ درصد، تجهیز و بهره برداری از معدن چاه فیروزه به ظرفیت ۷ میلیون تن با عیار ۴۱/۰ درصد و تولید ۱۰۰ هزار تن کنسانتره مس با متوسط عیار ۲۵ درصد مس در سال (پیشرفت فیزیکی تاپایان شهریورماه ۳۵ درصد)، استحصال ۱۰۰ هزار تن در سال کاتد مسی سونگون (انتخاب پیمانکار EPC طرح، برگزاری جلسات مدیریتی عقد قرارداد پیمانکار با شرکت یا شرکتهای صاحب تکنولوژی/بررسی اسکوپ کاری و ماتریس مسئولیت تهیه شده بین پیمانکار و شرکت ENFI/شروع عملیات تجهیز کارگاه پیمانکار، احداث کارخانه سه هزار تنی هیپ لیچینگ سونگون (پیشرفت فیزیکی تاپایان شهریورماه ۸۱ درصد) از طرح های توسعه شرکت است.
عمده محصولات صادراتی شرکت عبارتند از کاتد و کنسانتره مس که فروش آنها از طریق برگزاری مزایده و یا مذاکره با خریداران خارجی انجام میپذیرد. فروش داخلی محصولات عمدتاً کاتد مس، مفتول مسی، کنسانتره فلزات گرانبها و انواع محصولات جانبی بوده که در بازار ایران از طریق بورس کالا انجام میگیرد و شرکتها میتوانند مطابق مقررات و مکانیزم بورس نسبت به خرید محصولات اقدام نمایند. مبلغ حاصل از فروش کاتد مس به عنوان محصول اصلی حدود ۹۰ درصد از مبلغ فروش کل شرکت را تشکیل میدهد؛ ازاینرو صرفا به بررسی تغییرات تولید و فروش این محصول پرداخته شده است.
عملکرد شرکت
عملکرد شرکت ملی صنایع مس ایران تا پایان آبان ماه، نشان دهنده استخراج 145 میلیون و 386 هزار تن ماده معدنی با رشد 17 درصدی و تولید 37 میلیون و 169 هزار تن سنگ سولفوری با رشد 5 درصدی در مقایسه با برنامه است.
همچنین در این بازه زمانی 197،702 تن مس محتوی معدنی تولید شده که از رشد 5 درصدی حکایت دارد. علاوه بر این شرکت در هشتماهه نخست امسال موفق به تولید 821 هزار و 940 تن کنسانتره مس شد که نسبت به برنامه 6 درصد رشد داشته است.
آند تولیدی نیز به 230 هزار و 295 تن رسیده که رشد 6 درصدی نسبت به برنامه داشته و کاتد تولیدی نیز به 194 هزار و 652 تن رسیده که رشد 8 درصدی داشته است. همچنین 619 هزار و 934 تن اسید سولفوریک در مدت 8 ماهه تولید شده که رشد 32 درصدی داشته است. شرکت ملی مس در 8 ماهه منتهی به آبان 51 هزار میلیارد و 360 میلیون تومان درآمد کسب کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 7 درصدی را نشان میدهد.
مشارکت و سرمایهگذاری 2 میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی در طرحهای توسعه صنعت مس
تفاهمنامه مشارکت و سرمایهگذاری 2 میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی در طرحهای 15 میلیارد دلاری توسعه صنعت مس به امضا رسیده است.
یکی از سیاستهای صندوق توسعه ملی مبنی بر حمایت از مگاپروژهها در کشور است و سرمایهگذاری 2 میلیارد دلاری صندوق در طرح تولید مس کاتد شرکت ملی مس ایران خواهد داشت. بخشی از منابع مورد نیاز این طرح از طریق منابع داخلی، بخشی توسط صندوق توسعه ملی و قسمتی نیز از طریق فاینانس خارجی تأمین خواهد شد.
طرح توسعه تولید مس کاتد در کشور
این طرح با 15 میلیارد دلار سرمایهگذاری اولیه است و در صورت اجرای این طرح، تولید مس کاتد کشور از 285 هزار تن فعلی به یک میلیون تن و سود خالص صنعت مس از 1.6 میلیارد دلار فعلی به 5 میلیارد دلار با اشتغالزایی 50 هزار نفر در سال 1406 خواهد رسید. 5 میلیارد دلار از منابع مورد نیاز این طرح از محل منابع داخلی شرکت ملی مس، 2 میلیارد دلار از منابع صندوق، 2میلیارد دلار از بازار سرمایه و 6 میلیارد دلار از فاینانس چین تأمین خواهد شد.
راه اندازی اولین معدن هوشمند در شرکت ملی مس
مدتهاست که شرکت صنایع ملی مس ایران برنامه جامعی برای افزایش اکتشاف طراحی کرده است و در این زمینه خانواده شرکت ملی صنایع مس ایران از تمام ظرفیت اکتشافی استفاده کرده است به عبارتی هر شرکتی که در زمینه اکتشاف مس اعم از مهندسی، مشاوره و حتی آزمایشگاه های معدنی فعالیت می کنند به استخدم ملی مس درامده است. راه اندازی معادنی هوشمند نیز از جمله اقدامات پیش رو این شرکت بوده که اخیرا در جلسه شورای معاونان شرکت ملی مس گزارش روند اخذ مجوز اولین CVC کشور توسط شرکت ملی صنایع مس ایران و برنامه های آتی ارائه گردید و مقرر شد با استفاده از ظرفیت این صندوق تعامل با مجموعه های دانش بنیان، نوآور و فناور افزایش یافته و تحقق نخستین معدن هوشمند تسهیل گردد.
همکاری با دانش بنیان ها
سرمایه گذاری های خوبی در زمینه همکاری با شرکت های دانش بنیان انجام شده و نزدیک به هزار میلیارد تومان منابع به دانش بنیان در صنایع ملی مس به طور مستقیم و در قالب طرح های مشارکتی و حمایتی تخصیص داده شده است. در حوزه استخراج و تامین ماشین الات سرمایه گذاری خوبی انجام شده تا کار اکتشاف به سهولت و سرعت صورت گیرد.
استفاده از تکنیک های جدید و روزآمد توسط شرکت ملی مس از شرکت های دانش بنیان و در سطوح دانشگاهی کشور نیز می تواند به رشد این صنعت کمک کند که اخیرا آزمایشگاه جامع معدنی و صنایع معدنی شمال غرب کشور در شهر مرند راه اندازی شد که این گام تازه ای در استفاده از ظرفیت های منطقه ای برای به فعل رساندن قابلیت های بالقوه معدن مس سونگون برداشته است.
این آزمایشگاه به دلیل داشتن تجهیزات به روز و توان اساتید دانشگاه تبریز می تواند علاوه بر منطقه شمال غرب کشورمان به واحدهای معدنی و فعالان معدن جمهوری های آذربایجان و ارمنستان، ترکیه و عراق نیز خدمات دهد.
آزمایشگاه دیگری در استان کرمان با دانشگاه های مرجع در حال انجام است که این گونه اقدامات و پیگیری جهت دستیابی به اکتشافات بیشتر ان هم در مناطقی که در کمربند اصلی مس در کشور وجود دارد می تواند نوید مسیر رشد و توسعه بخش معدنی در کشور شود. چشم انداز مهم این آزمایشگاه ها، توسعه آزمایشگاه های تحقیقاتی با رویکرد توسعه علمی معادن کشور خواهد بود.
ثبت بالاترین رکورد تاریخی متوسط حفاری اکتشافی ماهانه
رکورد بالاترین میزان حفاری اکتشافی در تاریخ شرکت ملی صنایع مس ایران به میزان بیش از 112 هزار متر در 8 ماه سال جاری( متوسط ماهانه بیش از 14 هزار متر ) انجام شده است.
این رکورد، رخدادی جدید در تاریخ اکتشافات شرکت مس است که در کنار کشف ذخایر جدید در معدن مس سونگون و سریدون و ثبت رکورد عمیقترین گمانه اکتشافی حفاری شده در شرکت مس به عمق 1505 متر، دفتر افتخارات این شرکت مس در حوزه اکتشافات را در سال جاری تکمیل کرده است. رکوردشکنیهای پیدرپی در حوزه حفاری اکتشافی، روند افزایش بهرهوری در این حوزه را در سال دانش بنیان نشان میدهد.
با اکتشافات جدید و به دنبال آن افزایش منابع زمینشناسی شرکت مس، میزان مس محتوی منابع اندازهگیری شده (Measured) و نشانداده شده (Indicated) کشور به بیش از 54 میلیون تن رسیده است، که توفیق بزرگی در حوزه اکتشافات ملی به شمار میرود. این در حالی است که براساس آمار منتشر شده سال 2022 در آخرین گزارش موسسه زمینشناسی آمریکا (USGS, 2022) ، کشور مکزیک با میزان 53 میلیون تن مس محتوی در جایگاه پنجم جدول بزرگترین دارندگان ذخایر جهانی مس دنیا قرار گرفته است که در مقایسه با این جدول، کشور عزیزمان با گامی بلند مدعی کسب این جایگاه در جدول جهانی میباشد. در حال حاضر منابع زمینشناسی شرکت، بیش از 19 میلیارد تن است که از این میزان 9 میلیارد تن، ذخایر قابل معدنکاری میباشد.
.
.
.
.
.
.
.
.