احیای ستاد فولاد ؛ گامی در جهت توسعه صنعت فولاد ایران
یکی از برنامه های کلیدی وزارت صنعت، معدن و تجارت در دولت چهاردهم، احیای ستاد فولاد بوده است. این اقدام با جلب مشارکت موثر تشکل های صنفی زنجیره آهن و فولاد کشور عملیاتی شد و حضور شخص وزیر در نخستین جلسه این ستاد، نشان دهنده اهمیت این حوزه برای دولت است.
به گزارش پایگاه خبری معدن نامه، این رویکرد در راستای تحقق رشد ۸درصدی در زنجیره آهن و فولاد کشور ارزیابی میشود.بررسی ها نشان میدهد که صنعت فولاد یکی از پایههای اصلی توسعه در کشورهای صنعتی و در حال توسعه است.
ایران نیز با حفظ جایگاه دهمین تولیدکننده فولاد در جهان، رشد قابل توجهی در ظرفیت سازی، تولید و صادرات غیرنفتی داشته است. رشد اقتصادی و توسعه صنعتی رابطه مستقیمی با تولید و مصرف فولاد دارد؛ زیرا این محصول بهعنوان یک کالای استراتژیک در بسیاری از صنایع نقش کلیدی ایفا میکند.
بدیهی است که برای تداوم رشد این صنعت، چالشهای پیشروی آن باید شناسایی شود و برنامهریزی مناسبی برای رفع آنها صورت گیرد. در این میان، توسعه زیرساخت های انرژی و حمل و نقل، تامین مواد اولیه پایدار و بهبود سیاستهای تجاری، از جمله عواملی هستند که میتوانند جایگاه رقابتی فولاد ایران را در سطح بین المللی تقویت کنند.
صنعت فولاد با رشد قابل توجه خود توانسته است ۵.۵درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص دهد. همچنین، این صنعت بیش از ۱۳۰هزار شغل مستقیم و حدود ۲میلیون شغل غیرمستقیم ایجاد کرده است. علاوه بر این، صنایع فولادی در حوزه مسوولیت های اجتماعی نیز نقش فعالی ایفا کردهاند که از جمله مهمترین اقدامات آنها، سرمایهگذاری در انتقال آب به استانهای مرکزی کشور بوده است.
ستاد فولاد؛ فرماندهی یکپارچه زنجیره تولید و تجارت
یکی از چالشهای ساختاری صنعت فولاد در ایران، نبود مرکز فرماندهی مشخص برای سیاستگذاری و تنظیمگری این صنعت است. این خلأ باعث شده است تا تصمیمات جزیرهای و غیرهمسو، مشکلات متعددی در بخشهای مختلف زنجیره فولاد ایجاد کند. در این راستا، ستاد فولاد که ترکیبی از نمایندگان بخش دولتی و خصوصی است، میتواند نقش موثری در تنظیم بازار داخلی، توسعه صادرات و هماهنگ سازی سیاست ها ایفا کند.
سیدعباس حسینی