آثار همگرایی دو نرخ دلار بازار آزاد و نیمایی/ برق عامل مهم و تاثیر گذار در قیمتها
شیوا نیک وظیفه- در دو سه هفته اخیر فاصله نامعقول نرخ نیما و بازار و رانت ایجاد شده به سبب این فاصله، کاملا مشهود و تاثیر گذار در بازار فولاد بوده است و با توجه به شرایط پیش آمده، بانک مرکزی برای ساماندهی بازار ارز اقداماتی را در نظر گرفته است.
به نظر می رسد بازار یک تا دو هفته آینده به نرخ های تعادلی نزدیک شود. اولین واکنش این خبر همگرایی دو نرخ بازار و نیما حول محور کانال ۳۰ هزار تومان است که کاهش فاصله دو نرخ به محدوده منطقی ۱۰درصد را سبب شده است. این تصمیم باعث واقعی شدن و رشد نرخ های پایه فولاد به خصوص در حوزه شمش فولادی و کاهش فاصله قیمت بورس و بازار خواهد شد. با این روال و با محور قرار دادن کانال احتمالی ۳۰ هزار تومان دلار برای میانگین نرخ اسکناس بازار و نیما، نرخ تعادلی شمش بازار در هفته های آینده با قوت بالایی، حوالی کانال ۱۶۵۰۰ تومان و نرخ تعادلی میلگرد هم در حوالی کانال ۱۸۳۰۰ تومان( با یک تا دو درصد تلورانس) و نزدیک به قیمت های فعلی خواهد بود البته در بخش تقاضا یک موضوع تاثیرگذار در بازار است و آن هم چالش برق در صنایع است. قطعی برق مستقیما روی تولید شمش اثر منفی خواهد گذاشت و حجم عرضه را پایین خواهد آورد و در این شرایط تولیدکنندگان کوچک از این فرایند بیشترین تاثیر را می پذیرند. مساله قطع برق تنها تولید برق نیست نیست، مهم تر از آن ظرفیت انتقال نیرو است که در ده سال گذشته روی آن سرمایه گذاری نشده در حالی که مصرف با افزایش سالانه 20 درصدی روبرو بوده است. بالا بردن ظرفیت انتقال تنها با پول حل نمی شود هم زمان بر است و هم مسائل فنی زیادی را دارد. نکاتی که تاکنون بازار را در انتظار نگه داشته بود در ابتدا رکود فصلی و دوم سردرگمی بازار بوده است که بخش عمده آن به سیاست های بورس کالا و بازار جهانی برمی گردد و در آخر عواملی که بازار را به تحرک وادار می کند.
در روند قیمت جهانی به نظر می رسد قیمتها به کف خود رسیده و از اوایل ماه ژوئن با باز شدن بازار چین از رکود خارج شد. مساله برق هم که ظاهراً مشکل آن شروع شده است و تاثیر بالایی در تقاضا دارد به طوریکه اگر قطعی برق جدی باشد ولع به خرید را تحریک خواهد کرد. با شروع موج تورمی تقویت دو جریان تقاضا در بورس کالا ایجاد شد، اول جریان حقیقی که شامل تقاضای خرد و کلان نقدی بود و دوم ورود تقاضای اعتباری روی سبدهای مقاطع فولادی که بخشی مربوط به شرکتهای فولادی و بخش عمده آن مربوط به شرکتهای غیر فولادی و غیر مرتبط بود که صرفا به منظور نقد کردن ال سی و تامین منابع مالی از بازار فولاد و انتقال آن به بازارهای موازی، وارد معاملات می شوند. نتیجه این روند دو پیامد را ایجاد میکند افزایش تقاضا و رشد هفتگی قیمت ها در بورس کالا و رقابت سخت بین خریداران نقدی و اعتباری در بورس کالا برای فروش بیشتر و بهتر محصولات در بازار.
.
.
.
.
.
.